Welkom

De Zamenhof is een plek om tot rust te komen om daarna, met meer energie, weer het dagelijks leven in te stappen. De Zamenhof is ontwikkeld door boeddhistisch echtpaar Mathilde de Vriese (beeldend kunstenaar) en René Slikker (psycholoog) als meditatieve ruimte ter ondersteuning van hun werk. U bent welkom, beginner, gevorderde, jong, oud, zoekend of al gevonden.
 • Mediteren in Amsterdam-Noord

  Mediteren is een eeuwenoud en beproefd hulpmiddel om tot rust te komen, ervaringen te verwerken, stil te staan, creativiteit te ontwikkelen en je te voeden. Wij besteden op vriendelijke, onderzoekende en meditatieve wijze aandacht aan lichaam, gevoelens, gedachten en spiritualiteit. U kunt bij ons terecht voor meditatie, zen, mindfulness, yoga, persoonlijke sessies, Japans zenschilderen, vieringen en rituelen.

  Regelmaat in de oefening:
  Doordeweekse ochtenden verschillende meditatievormen, je hoeft je niet van te voren aan te melden, 6 of 12 strippenkaart inloopmeditaties 

  8.45 tot 10.00 uur, maandag: yoga, dinsdag: yoga, woensdag: geleide meditatie, donderdag: meditatie voor vrede, vrijdag: klank en zenmeditatie. Alles is ook toegankelijk voor beginners, kom gerust een keer op proef.

  Dan start ook het najaarsprogramma.

  Foto's: de zaal meer foto's 

 • Meditatiecentrum

  meditatie = rust
  centrum = naar binnen
  zamen = samen
  hof  = ruimte van beschutting

 • Het is het hart!

  In vele tradities wordt vaak gesproken over het binnengaan in het hart, zo ook in de teksten uit de zentraditie, bijvoorbeeld in de Hartsutra. We kunnen er lang over praten, op mediteren, het bestuderen, het ervaren, met anderen en alleen. De kwaliteit van het hart, met vele namen als mededogen, wijsheid aller wijsheid en liefde.
  Vanuit de soefietempel in Katwijk aan Zee, waar Mathilde recentelijk een sumi-e retraite bijwoonde, nam zij het onderstaande gebed mee:

  Ik zocht, maar ik kon U niet vinden;
  ik riep luid tot U, staand op de minaret;
  ik luidde de tempelbel bij het opgaan en ondergaan van de zon;
  ik baadde tevergeefs in de Ganges;
  ik kwam teleurgesteld terug van de Kaaba;
  ik zag naar U uit op aarde;
  ik speurde naar U in de hemel, mijn geliefde,
  maar ten slotte vond ik U verborgen als een parel in de schelp van mijn hart.


  Hoe troostend, binnen handbereik.
  Waar u ook bent, wij wensen u deze parel toe!

Binnenkort

Ga naar de agenda