Medicijn Boeddha als inspiratiebron

René en Mathilde zijn al jaren de Medicijn Boeddha Sutra aan het bestuderen. Al lange tijd reciteren we de mantra op de vrijdagochtend om het helend vermogen aan te roepen. De actuele ontwikkelingen door het coronavirus en de klimaatveranderingen met hun gevolgen voor de gezondheid van mens en de planeet aarde zorgden voor een intensivering van zowel de studie als de praktische oefeningen. Het meest concreet is dit nu in de dagelijkse lunchmeditatie die we samen online doen. Deze meditatie staat in het teken van de helende kracht die door de Medicijn Boeddha wordt vertegenwoordigd en opgeroepen. Het is geen toeval dat de woorden medicijn, meditatie en medicatie zo veel op elkaar lijken. Zij komen voort uit dezelfde Latijnse stam, medeor, wat helen of heel maken betekent.

Wie is de Medicijn Boeddha?
De Medicijn Boeddha is de koning van de helers, dokter van lichaam en geest. Oorspronkelijk afkomstig uit het Tibetaans Boeddhisme onder de naam Bhaisajyaguru, strekt zijn populariteit uit tot in China, Vietnam en Japan. De Medicijn Boeddha wordt in Japan aanbeden onder de naam Yakushi Nyorai. In eerste instantie door de heersers en de elite voor verbetering van de eigen gezondheid en genezing van ziektes, en later voor het welzijn van het hele land. Zo is één van de beroemdste en vooraanstaande tempels in Japan, Yakushi-ji, in Nara, gebouwd ter ere van de Medicijn Boeddha. De Medicijn Boeddha wordt ook wel de Lapis Lazuli Boeddha of de Blauwe Boeddha genoemd door het blauwe licht in en om hem heen. In de linkerhand wordt een Lapis-kleurige pot met medicinaal nectar vastgehouden. Deze nectar is een medicijn dat niet alleen ziektes kan genezen, maar je ook kan bevrijden van negatief karma, zoals lijden, spanning, armoede en andere vormen van negativiteit. De hand is in de meditatiemudra om het belang van meditatie als helende oefening te onderstrepen. In de rechterhand zit een tak van de genezende Haritaki plant (Myrobalan). Hij is omgeven door wolken van het blauwe Lapis Lazuli licht.

Hoe werkt de Medicijn Boeddha?
De Medicijn Boeddha beschikt over magische helende krachten die opgeroepen kunnen worden door studie en oefening. In oude teksten staat dat alleen al het zien van de Medicijn Boeddha, of zelfs het zien van een afbeelding van de Medicijn Boeddha, of het horen van de naam van de Medicijn Boeddha, al onvoorstelbare effecten heeft. De krachtige medicijnen van de Medicijn Boeddha zijn meditatie met visualisatie van de Medicijn Boeddha en meditatie met recitatie van de Medicijn Boeddha Mantra.

Wat zijn de beoogde effecten?
Het helen van lichaam en geest is een belangrijk holistische doel. De belofte van de Medicijn Boeddha is het bij de wortel aanpakken van pijn, ziekte en alle vormen van handicaps en tegelijkertijd het bevorderen van goede gezondheid en optimaal functioneren. De meditaties van de Medicijn Boeddha zijn een waardevolle aanvulling op eventuele reguliere behandelingen, geen vervanging ervan. De beoefening reinigt en verwijdert de onderliggende (karmische) oorzaken van ziekte en stimuleert de oorzaken van welzijn in holistisch perspectief. Medicijn Boeddha beoefening gaat over lichaam, geest en ziel. Onderzoek heeft laten zien dat meditatie ons zelfherstellend vermogen activeert. We stoppen met de productie van stresshormonen als cortisol en adrenaline en stimuleren de aanmaak van stoffen die ons immuun systeem versterken zoals endorfines en seratonine waardoor ons lichaam in staat is weerstand te bieden aan bacteriën en virussen en andere dreigende verstoringen van onze gezondheid. Diepe helingsprocessen worden geactiveerd, oude wonden krijgen aandacht, op zowel fysiek, emotioneel, rationeel, sociaal en spiritueel niveau. Hier kunnen wij uit eigen ervaringen over spreken.     

Mantra:
ON KO RO KO RO
SEN DA RI
MA TO GI
SO WA KA

Koning van de helers, dokter van lichaam en geest
Moge de vele levende wezens bevrijd worden van ziekte

Ochtendmeditatie, 9.00 - 9.30 via internet, donderdag, door Mathilde
Lunchmeditatie voor de ziel 12.00 - 12.30 door Mathilde en/of René
I

beeld: Medicijn Boeddha Mathilde de Vriese

Inschrijfformulier

Het antwoord vind je onderaan op de website. (we vragen dit i.v.m. ongewenste SPAM)
* Dit veld is verplicht.