Mindfulness zomerschool

Mindfulness is in deze corona tijd een mooie manier om stil te staan bij je fysieke en mentale gezondheid, bij je eigen kwetsbaarheid als mens en je reacties hierop. Een tijd om je mindfulnessbeoefening weer eens op te pakken, te verfrissen en te verdiepen.

Cursus aspecten van mindfulness: 4 x maandagavond 19.30 - 21.30 uur (8, 15, 22 en 29 juni)
In vier avonden oefenen we samen aan de hand van 8 aspecten uit de MBSR basistraining. We bespreken het thema van de avond, doen mindful bewegingsoefeningen, een begeleide meditatie, stilte meditatie en een deelronde.
Thema’s per avond:  
- Mildheid; vriendelijkheid en niet-oordelen
- De tijd nemen; geduld en aanvaarden
- Nieuwsgierigheid; beginners blik en loslaten
- Zijn; niet-doen en vertrouwen

Cursus mindfulness in crisistijd: 4 x donderdagmiddag 14.00 - 16.00 uur (11, 18, 25 juni en 2 juli)
Speciaal voor mindfulnesstrainers, en ook voor andere belangstellenden, een cursus in de serie Mindfulness & Boeddhisme.
Mindfulness (MBSR) is geworteld in het boeddhisme. Graag wil ik vanuit de Dharma (boeddhistische leer) de actuele situatie in ogenschouw nemen.  In het boeddhisme wordt gesteld dat al het leven op aarde met elkaar verbonden is en dat we daardoor van elkaar afhankelijk zijn. Het is duidelijk dat de corona crisis en de klimaat crisis met elkaar verbonden zijn. Het vele reizen zorgde voor een snelle wereldwijde verspreiding van het virus en het stoppen daarmee voor schonere luchten. Een crisis doet ons stilstaan en nodigt uit om tot bezinning te komen. Twee crisissen tegelijkertijd biedt dan ook vele kansen tot verandering. Dat is niet altijd even leuk, maar wel noodzakelijk voor onze lichamelijke, geestelijke, sociale en spirituele gezondheid.

In vier middagen oefenen we samen aan de hand van de vier edele waarheden en de vier elementen zoals beschreven in de satipatthana sutra (aarde, water, vuur en lucht). We bespreken het thema van de middag, doen mindful bewegingsoefeningen, een begeleide meditatie, stilte meditatie en een deelronde.
Thema’s per middag:
- Verbondenheid met de aarde: aarde element, eerste edele waarheid
- Ethisch handelen: water element, tweede edele waarheid
- Toevlucht nemen: vuur element, derde edele waarheid
- Lopen op het pad: lucht element, vierde edele waarheid 

Fysiek aanwezig en online.
We kunnen in juni weer samen in één ruimte mediteren! Online mediteren heeft inmiddels ook zijn waarde voor mij bewezen. Geen reistijd waardoor ook mensen van wat verder weg mee kunnen doen en het contact is ook via internet voelbaar. Vandaar de volgende opzet:
In een kleine groep van maximaal 12 mensen is deze training zowel in fysieke aanwezigheid als online te volgen. Naar eigen keuze fysiek of online of afwisselend. In de ruimte passen 6 mensen coronaproof.
Bijdrage:  € 80,- BTW vrij, onderwijs.
Aanmelden en nadere informatie: rene@zenpsychologie.nl

Inschrijfformulier

Het antwoord vind je onderaan op de website. (we vragen dit i.v.m. ongewenste SPAM)
* Dit veld is verplicht.