Sumi-e workshop (zenschilderen)

Sumi-e is de Japanse vorm van zenschilderen. De onderwerpen zijn vaak vormen uit de natuur (bamboe, orchidee, chrisant, bloesem). We werken met rust en concentratie, de houding van het lichaam en de adem, met eindeloos herhalen van dezelfde vorm. En als je niet meer glimlacht leg je je penseel neer. 

“Als je dan helemaal aanwezig bent in het moment, dan kan het niet anders dan dat op een gegeven moment schoonheid komt. Dit geldt voor zowel beginner als gevorderde. En dat is dan weer heel bemoedigend. Ook als ervaring voor het dagelijkse leven.” 

Tijdens deze workshops bestuderen we de bamboe.

" Bij Mathilde kun je Sumi-e leren. Een meditatieve kunstvorm met direct resultaat. Aan de ene kant in de vorm van een prachtig werk en aan de andere kant in de vorm van reflectie en inzicht in je kwaliteiten en tekortkomingen. Mathilde heeft humor, kennis en warmte en deelt dat graag." Madeleine Groenland, recensie facebook

Data
Losse workhops  - zaterdagochtend 16 februari, 9 maart, 11 mei, 15 juni, 6 juli  Tijd: deur open 9.00 uur, start 9.30 uur - 13.00 uur, prijs 40,- per keer. Overleg bij kleine beurs mogelijk. Inclusief meditatie, uitleg en materiaal en eindwerk.
Geen ervaring nodig. Al eerder geweest? We gaan steeds verder waar je nivueau is. Makkelijk zittende kleding (we beginnen met een korte meditatie, ervaring niet nodig), graag een schort en sloffen mee. 

Introductiecursus, 3 lessen van 2 uur,  maandagochtend 11 en 25 februari en 11 maart, deur open 10.00 uur, start 10.15 uur - 12.15 uur, prijs 75,- voor 3 keer

Flexatelier: heb je al eerder sumi-e geoefend en wil je er met elkaar zelf mee aan de gang, kom dan naar het flexatelier op donderdag van 13.30, we werken 2 uur voor onszelf, bijdrage 3,- (graag van te voren aanmelden, ik ben er niet altijd).

Niet op de Zamenhof maar op de Gooische Academie, 3 lessen van 3 uur, samen met Gemma Schrever: zondag 24 maart, 31 maart, 7 april. 

Het is ook mogelijk om met een eigen groep (max 8 personen) te komen voor bijvoorbeeld team-uitje of verjaardag, dan plannen we een geschikte datum. Het is echt een fijne en leuke ervaring, als je een keer iets bijzonders wilt doen. In de buurt zijn veel leuke restaurantjes om bijvoorbeeld daarna te eten.

Ik heb deze 500 jaar oude vorm geleerd (en ben het nog steeds aan het leren) van Beppe Mokuza, een italiaanse zenmonnik, die ook met regelmaat in Nederland is om les te geven (sumi-e.it). Gemma Schrever geeft les en heeft een werkplaats in Haarlem (g.schrever@planet.nl)

"Deze kunst van schilderen vereist vooral constantheid en de wil door te dringen tot de essentie ervan. Door sumi-e te beoefenen kom je in contact met je lichaam, je psychische evenwicht en uiteindelijk met je ziel"  Beppe Mokuza

Inschrijfformulier

Het antwoord vind je onderaan op de website. (we vragen dit i.v.m. ongewenste SPAM)
* Dit veld is verplicht.