Expositie in het Dorpshuis, Duivendrecht

Speciaal voor het Dorpshuis maakte Mathilde de Vriese de serie ‘Birds in trees, boats at seas’. De natuur als inspiratiebron en symbool voor het leven. De kleine bootjes en vogels zijn wij mensen.

“Ik probeer eigenlijk de levensenergie, de ware aard van de boom of golf, door me heen te laten stromen. Ik zet als het ware zelf een stapje achteruit, en kijk met verbazing naar mijn handen wat ze op het papier zetten. De bootjes en vogels zijn vervolgens de passanten in dat leven. De vogels vliegen langs of rusten uit op een tak. De bootjes varen op de, soms torenhoge, golven of rusten uit in kalme, zonnige wateren. Meestal zijn ze niet alleen. 

De golven en bomen hebben steeds verschillende verschijningsvormen. De troostende betekenis van deze serie is dat de vorm steeeds weer verandert, van moment tot moment. Maar de levenskracht zèlf verandert niet en is steeds aanwezig.”

De meeste schilderijen in deze tentoonstelling zijn geschilderd met zwarte inkt op papier. De kunstenares is ook opgeleid in de klassieke Japanse zenschilderstijl genaamd sumi-e. Voor het schilderen wordt er gemediteerd en elke strook wordt gezet op adem. Het geheel is met diepe rust en focus gemaakt.  

Al meer dan 20 jaar is haar werk bedoeld om mensen een hart onder de riem te steken, en gaat vaak over het draaglijk maken van het dagelijks bestaan, met diepgang en lichtheid. Zo ontstonden projecten als: ‘Iedereen is Boeddha’ en ‘Houdt moed’. Haar werk wordt geïnspireerd door de zenboeddhistische oefening.

“Wilt u weten wat mij tot voorbeeld heeft gediend? Een eerlijke boom; hij draagt zijn takken en die dragen weer de bladeren. En elk afzonderlijk onderdeel groeit harmonieus, indrukwekkend, vanaf het moment dat de kunstenaar God hem heeft geschapen” Antoni Gaudi

.Nog een aantal werken zijn te koop. Voor bezichtigen in het atelier neem contact op Mathilde 06-12068562 

 

Mantra van de Hart sutra: Gegaan gegaan naar de overkant gegaan, aangekomen bij de volmaakte wijsheid, geprezen. 
Gate gate, hara gate, hara so gate, bodhi sowaka hanya shin gyo, Hart sutra
2,5 meter breed schilderij, golf met bootjes. Elke boot heeft een zon om zich op te richten.


 

Inschrijfformulier

Het antwoord vind je onderaan op de website. (we vragen dit i.v.m. ongewenste SPAM)
* Dit veld is verplicht.