Welkom

De Zamenhof is een plek om tot rust te komen om daarna, met meer energie, weer het dagelijks leven in te stappen. De Zamenhof is ontwikkeld door boeddhistisch echtpaar Mathilde de Vriese (beeldend kunstenaar) en René Slikker (psycholoog) als meditatieve ruimte ter ondersteuning van hun werk. U bent welkom, beginner, gevorderde, jong, oud, zoekend of al gevonden.
 • Rust, midden in het leven

  Mediteren is een eeuwenoud en beproefd hulpmiddel om tot rust te komen, ervaringen te verwerken, stil te staan, creativiteit te ontwikkelen en je te voeden. Wij besteden op vriendelijke, onderzoekende en meditatieve wijze aandacht aan lichaam, gevoelens, gedachten en spiritualiteit. U kunt bij ons terecht voor meditatie, zen, mindfulness, yoga, persoonlijke sessies, Japans zenschilderen, vieringen en rituelen.

  Regelmaat in de oefening:
  Doordeweekse ochtenden verschillende meditatievormen, je hoeft je niet van te voren aan te melden, 6 of 12 strippenkaart ochtendmeditaties 

  8.45 tot 10.00 uur, maandag: yoga, dinsdag: yoga, woensdag: geleide meditatie (en extra yoga om 10.15 uur), donderdag: zitten in stilte, vrijdag: zenbegin van de ochtend. Alles is ook toegankelijk voor beginners, kom gerust een keer op proef.

  Dan start ook het najaarsprogramma.

  Foto's: de zaal meer foto's 

 • Meditatiecentrum de Zamenhof

  meditatie = rust
  centrum = naar binnen
  zamen = samen
  hof  = ruimte van beschutting

 • Harmonie in denken, spreken en handelen

  In teksten en gebeden in verschillende spirituele stromingen wordt gesproken van drie-eenheid lichaam, mond en denken. In de boedhistische oefening wordt hiermee onze menselijke aard benoemd. In een gebed voor de vrede van soefieleider Hazrat Inayat Khan bid hij: "Zend uw vrede, opdat wij harmonisch mogen denken, spreken en handelen." Op deze woorden mediterend kwam een inzicht dat het wellicht niet gaat over harmonische (vredelievende) gedachten, spraak en handelingen maar om het denken, spreken en handelen met elkaar in harmonie te brengen. Met positiviteit als smeerolie.

  Zaterdag 11 november workshop Japans zenschilderen (sumi-e) in de Zamenhof, met verbazing aandacht en adem schilderen, steeds herhalen. En als je niet meer glimlacht leg je je penseel neer.

Binnenkort

Ga naar de agenda