Atelierbezoek

Mathilde maakt bamboes, bloesem, orchidee en chrysant geinspireerd door de zenschilderstijl die sumi-e heet. Zij maakt ook vrij werk. De schilderijen zijn van klein tot (zeer) groot, op (rijst)papier of op de muur, op bestelling en op kamerschermen. Veel is te koop, voor bezichtiging ben je welkom in het atelier.

Meer uitleg over Mathilde onderaan deze pagina.
Mathilde Myoki de Vriese maakt al meer dan 20 jaar werk waarmee zij mensen een hart onder de riem wil steken. Werk dat vaak gaat over het dragelijk maken van het dagelijks bestaan. Met diepgang en lichtheid. Zo ontstonden projecten als: ’Iedereen is Boeddha' en 'Houdt moed’.

De bamboes zijn geschilderd in de klassieke Japanse zenschilderstijl genaamd sumi-e. Mathilde mediteert voordat ze gaat schilderen en elke strook wordt gezet op adem. Het geheel is met diepe rust en focus gemaakt.

“Ik probeer eigenlijk de levensenergie, de ware aard van de bamboe, door me heen te laten stromen. Ik zet bij wijze van spreken zelf een stapje achteruit, en kijk met verbazing achter mijn handen aan wat ze op het papier zetten.”

Ook de vogel-tekeningen zijn een uitdrukking van levensenergie, en gaan over onszelf, onze verlangens en richtingen, en altijd weer over de verbinding met anderen, dat we niet alleen zijn. De “silly” schilderijen zijn gemaakt door eerst inkt in vlekken en stroken op het papier te zetten, en daarna te kijken wat ik er in zie en dat ‘in te tekenen’. In te vullen wat er blijkbaar al in zit. En zijn vooral grappig, vol met vrolijke energie.

Haar werk wordt geïnspireerd door de zenboeddhistische oefening. Samen met haar man beheert zij mediatiecentrum de Zamenhof in Amsterdam-Noord (aan het Vliegenbos). Een kleine tempel voor de weg naar binnen, rust midden in het leven. Meer beeld