Over ons

De gezamenlijke weg

Zen

Wij, Rene en Mathilde, zijn geliefden sinds 2002 en lopen het zenboedhistische pad vanaf 2000. Ruim 19 jaar zijn wij verbonden geweest met leraar Carolina Ko-ran van de Zen-Zang. Dankbaar voor al haar lessen in adem, spiritualiteit, stem en verbinding. Onze zenopleiding is in de Rinzai traditie, zazen, sutra-recitatie en koanstudie maken hier onderdeel van uit. Wij hebben veel geleerd van Sekko Tanaka van de Seizanji tempel in Japan. De 17e eeuwse zenmeester Hakuin is een belangrijke inspiratiebron. 

Tantra

Sinds 2003 hebben wij trainingen bij het Centrum voor Tantra gevolgd, bij de leraren Carla Verberk, Remmelt van Kleef, Viram Verberk, Marie le Mahieu, Kyo Verberk en Gem Buur, van wie wij leerden hoe je contactvol in je relatie kan zijn, blijven of terug keren. 

Afwassen

Onze belangrijkste leraren zijn onze kinderen Pelle en Valentijn, van wie wij dagelijks leren dat alles veranderlijk is en dat de werkelijke oefening bestaat uit glimlachend afwassen (moeilijk!). Zij houden ons met beide benen op de grond. 

Mathilde Myoki de Vriese

Creativiteit

Een heel vreugdevol moment is als ik achter mijn eigen handen aan kijk wat ze maken. Een staat van creëren waarbij ik een stapje achteruit doe en de creativiteit, zonder tussenkomst bijna, als vanzelf stroomt. In het schilderen, animaties maken, ontwerpen, fotografie, schrijven. De Rietveld Akademie heeft mijn anker gevormd. Mijn afstudeerproject om campagne te voeren voor de woorden: ‘houdt moed’ is nooit meer gestopt. Veel plezier geeft het fotoproject: ‘iedereen is Boeddha’. Van Beppe Mokuza leer ik de kunst van sumi-e, hoe mooi is dat! 

Natuur en seizoenen

De natuur geeft mij al sinds heel jong de mogelijkheid me te verbinden met wat ik noem het grotere geheel, een moment van samenvloeien. Een gelukkige ervaring. Eindeloos heb ik gezworven door het bos (nog steeds) en ik heb in Amerika trainingen gevolgd bij de Wilderness Awareness School, gebaseerd op Noord-Amerikaanse indianen kennis. In Nederland volgde ik trainingen in hekserij, waarbij de kennis van rituelen en volle maanvieringen werd aangevuld. Het ritme van de natuur is voor mij een grote inspiratiebron. 

Alles is natuurlijk steeds hetzelfde, want ook hierin is het opheffen van dualiteit en het besef van de vergankelijkheid een terugkerend thema. 

Dankbaar deel ik graag mijn kennis of maak ik iets moois voor of met u! 

René Ryorin Slikker

In mijn werk, en ook privé, ben ik dankbaar voor en bouw ik voort op mijn kennis en ervaringen met:

- fysiotherapie in aandacht en begrip voor het lichaam
- psychologie, in het bijzonder de lichaamsgerichte, humanistische en positieve psychologie
- padwerk in het omarmen van je schaduwzijde, het constructief uiten van emoties en spiritualiteit
- zen, voor de meditatieve/contemplatieve/spirituele weg
- tantra, op het gebied van seksualiteit en relaties
- mindfulness, voor de open, onderzoekende en vriendelijke aandacht
- gezinsleven met Mathilde, Valentijn en Pelle

Graag deel ik mijn kennis en ervaringen om samen opener, vriendelijker en voller in het leven te kunnen staan.

Visie de Zamenhof

De Zamenhof is een ruimte van bezinning, om thuis te komen bij jezelf, om gewoon te zijn, om elkaar te ontmoeten. Een levendige plek van samenkomen, met adem, schilderen, gesprekken, mindfulness, stiltedagen, sumi-e, zentekenen, volle maanvieringen, yoga, workshops, boswandelingen, een kopje thee, beeldende kunst, lezingen en exposities. Een kleine tempel door en voor leken (beoefenaars van de boedhistische levenslessen in het dagelijks leven). Waar een gemeenschap groeit, waar we het leven omarmen in alle facetten.

Thuis aandacht geven aan bezinning blijkt niet zo makkelijk. Wij willen met de Zamenhof een plek zijn waar deze oefening op dagelijkse basis wordt gedaan. Zodat je regelmaat kan vinden, gezichten herkent en samen kan oefenen. 

We werken samen met Meike Baretta (critical alignment yoga op woensdagavond) en Marit van Overschot (yin yoga 1x per maand woensdagavond). 

Marit van Overschot
Marit is lichaamsgericht coach, (yoga) docent en therapeut in opleiding. Haar drijfveer is een twinkeling in ogen: mensen (letterlijk en figuurlijk) weer in beweging krijgen – door begrijpen èn ervaren. Ze heeft een praktijkruimte omgeven door groen bij de Nieuwendammerdijk en verzorgt o.a. bij de Zamenhof yin yoga les. Een keer per maand ben je hier welkom voor een extra lange les met alle ruimte voor diepe ontspanning en introspectie. 

Binnenkort

Ga naar de agenda