Over ons

De gezamenlijke weg

Zen

Wij zijn geliefden sinds 2002, en lopen het zenboedhistische pad vanaf 2000. Onze leraar Carolina Ko-ran van de Zen-Zang heeft adem en stem als belangrijke focus. Onze zenopleiding is in de Rinzai traditie, zazen, sutra-recitatie en koanstudie maken hier onderdeel van uit. Wij hebben veel geleerd van Sekko Tanaka van de Seizanji tempel in Japan. De 17e eeuwse zenmeester Hakuin is een belangrijke inspiratiebron. Wij zijn beiden ingewijd zenleraar.

Tantra

Sinds 2003 volgen wij trainingen bij het Centrum voor Tantra, bij de leraren Carla Verberk, Remmelt van Kleef, Viram Verberk, Marie le Mahieu, Kyo Verberk en Gem Buur, van wie wij leerden hoe je contactvol in je relatie kan zijn, blijven of terug keren. 

Afwassen

Onze belangrijkste leraren zijn onze kinderen Pelle en Valentijn, van wie wij dagelijks leren dat alles veranderlijk is en dat de werkelijke oefening bestaat uit glimlachend afwassen (moeilijk!). Zij houden ons met beide benen op de grond. 

Mathilde Myoki de Vriese

Creativiteit

Een heel vreugdevol moment is als ik achter mijn eigen handen aan kijk wat ze maken. Een staat van creeren waarbij ik een stapje achteruit doe en de creativiteit, zonder tussenkomst bijna, als vanzelf stroomt. In het schilderen, animaties maken, ontwerpen, fotografie, schrijven. De Rietveld Akademie heeft mijn anker gevormd. Mijn afstudeerproject om campagne te voeren voor de woorden: ‘houdt moed’ is nooit meer gestopt. Veel plezier geeft het fotoproject: ‘iedereen is Boeddha’. Van Valeria Viscardi leer ik de kunst van sumi-e, hoe mooi is dat! 

Natuur en seizoenen

De natuur geeft mij als sinds heel jong de mogelijkheid me te verbinden met wat ik noem het grotere geheel, een moment van samenvloeien. Een gelukkige ervaring. Eindeloos heb ik gezworven door het bos (nog steeds) en ik heb in Amerika trainingen gevolgd bij de Wilderness Awareness School, gebaseerd op Noord-Amerikaanse indianen kennis. In Nederland volgde ik trainingen in hekserij, waarbij de kennis van rituelen en volle maanvieringen werd aangevuld. Het ritme van de natuur is voor mij een grote inspiratiebron. 

Alles is natuurlijk steeds hetzelfde, want ook hierin is het opheffen van dualiteit en het besef van de vergankelijkheid een terugkerend thema. 

Dankbaar deel ik graag mijn kennis of maak ik iets moois voor of met u! 

René Ryorin Slikker

In mijn werk, en ook privé, ben ik dankbaar voor en bouw ik voort op mijn kennis en ervaringen met:

- fysiotherapie in aandacht en begrip voor het lichaam
- psychologie, in het bijzonder de lichaamsgerichte, humanistische en positieve psychologie
- padwerk in het omarmen van je schaduwzijde, het constructief uiten van emoties en spiritualiteit
- zen, voor de meditatieve/contemplatieve/spirituele weg
- tantra, op het gebied van seksualiteit en relaties
- mindfulness, voor de open, onderzoekende en vriendelijke aandacht
- gezinsleven met Mathilde, Valentijn en Pelle

Graag deel ik mijn kennis en ervaringen om samen opener, vriendelijker en voller in het leven te kunnen staan.

Visie de Zamenhof

De Zamenhof is een ruimte van bezinning, om thuis te komen bij jezelf, om gewoon te zijn, om elkaar te ontmoeten. Een levendige plek van samenkomen, met adem, schilderen, gesprekken, mindfulness, stiltedagen, sumi-e, zentekenen, volle maanvieringen, yoga, workshops, boswandelingen, een kopje thee, beeldende kunst, lezingen en exposities. Een zentempel door en voor leken (beoefenaars van de boedhistische levenslessen in het dagelijksleven). Waar een gemeenschap groeit, waar we het leven omarmen in alle facetten.

Thuis aandacht geven aan bezinning blijkt niet zo makkelijk. Wij willen met de Zamenhof een plek zijn waar deze oefening op wekelijkse (en uiteindelijk op dagelijkse) basis wordt gedaan. Zodat je regelmaat kan vinden, gezichten herkent en samen kan oefenen. 

Links naar onze leraren, beroepsvereniging en meer:

http://www.zen-zang.nl

http://www.centrumvoortantra.nl

http://www.mindfulness-amsterdamnoord.nl

https://www.vmbn.nl

http://levenindemaalstroom.drupalgardens.com

http://www.instituutvoormindfulness.nl

Valeria Viscardi

http://trackerspdx.com

http://www.dekipenkorrelprodukties.nl

Binnenkort

Ga naar de agenda